The happiest recovery ever!

Courtesy to: Selim Çetin

HAARTRANSPLANTATIE

Een chirurgische techniek die haarfollikels, die niet onderhevig zijn aan de genetische invloeden, verplaatst naar een kale(nde) plek.

Verschil tussen FUT en FUE haartransplantatie

Bij een haartransplantatie worden gezonde haren die elders vanop het hoofd geoogst werden geplaatst in kleine insneden in de kalende hoofdhuid.  De chirurg zorgt ervoor dat deze naadloos aansluiten op het bestaande haar van de patiënt. Het chirurgisch team gebruikt zeer specifieke pincetten of implanteerapparaten om de transplantaten te hanteren om schade te voorkomen en de overlevingskansen van de transplantaten te optimaliseren.  De bron of herkomst van deze transplantaten is voor beide technieken hetzelfde. Ze zijn afkomstig uit 'donor'-gebieden van de eigen hoofdhuid, , meestal de achterkant van het hoofd.  Dit is de zone die bij AGA onaangetast blijft wanneer we spreken over het haarverlies.

Er zijn twee belangrijke methoden voor haartransplantatie.  De Follicular Unit Transplant (FUT) en Follicular Unit Extraction (FUE).  Beide zijn zeer effectieve haartransplantatietechnieken met een hoog slagingspercentage.   Het belangrijkste verschil tussen FUT- en FUE-haartransplantaties is dat de chirurg in FUT een strook donorhuid verwijdert waar bij FUE individuele folliculaire eenheden rechtstreeks uit de hoofdhuid worden gesneden/geplukt.  .  Welke techniek het meest geschikt is voor de patiënt, hangt van een reeks factoren af. 

FUT - Follicular Unit Transplant

De strip wordt vervolgens onder krachtige microscopen geplaatst en het chirurgisch team verdeelt het nauwkeurig in kleine transplantaten van individuele folliculaire eenheden bestaande uit een tot vier haren. Deze transplantaten worden in een gekoelde weefsel opslagoplossing geplaatst totdat ze zijn getransplanteerd.  FUT staat tevens bekend als 'strip'-chirurgie. 

 

De strip wordt vervolgens onder krachtige microscopen geplaatst en het chirurgisch team verdeelt het nauwkeurig in kleine transplantaten van individuele folliculaire eenheden bestaande uit een tot vier haren. Deze transplantaten worden in een gekoelde weefselopslagoplossing geplaatst totdat ze zijn getransplanteerd.

 

Het donorgebied wordt dichtgenaaid en meestal bedekt door het omringende haar. Na 10 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd en het donorgebied geneest om een ​​lineair litteken te vormen.

FUE - Follicular Unit Extraction

In de FUT-procedure wordt het donorgebied van de hoofdhuid geschoren en worden folliculaire eenheidtransplantaten individueel uitgesneden met behulp van een 'punch' van 0,8 mm tot 1 mm.

De procedure kan handmatig of met behulp van een gemotoriseerd chirurgisch instrument worden uitgevoerd.

 

Na FUE zal er een reeks kleine puntlittekens op de hoofdhuid zijn, maar deze zijn zo klein dat ze nauwelijks merkbaar zijn. Met meerdere FUE-procedures worden er meer puntlittekens verzameld en wordt het haar in het donorgebied geleidelijk uitgedund. Dit is de reden waarom er een beperkte hoeveelheid donorhaar is, wat betekent dat chirurgen en patiënten ervoor moeten zorgen dat er voldoende donorvoorraden zijn voor de lange termijn, indien nodig.

Voor - en nadelen van een haartransplantatie

De FUT- en FUE-methoden hebben beide hun voor- en nadelen. Follicular Unit Extraction wordt vaak beschreven als de meer “geavanceerde'” techniek, hoewel FUT en FUE beide uitstekende resultaten bieden.  Het kiezen van de meest geschikte methode hangt af van de specifieke behoeften en kenmerken van de patiënt die in samenspraak met de chirurg besproken kunnen worden

Voordelen van FUE (Folloicular Unit Extraction)

Voordelen van FUT (Follicular Unit Transplant)

  • Geen lineair litteken: FUE heeft het voordeel dat het litteken zoals dit het geval is bij FUT wordt vermeden. Individuele folliculaire eenheden worden genomen, waardoor alleen puntenlittekens overblijven die nauwelijks zichtbaar zijn voor het blote oog.

  • ·Vermogen om haar kort te dragen: vanwege deze minimale littekens is FUE geschikt voor mensen die hun haar graag kort houden.  Het haar kort houden bij een FUT maakt het litteken van de strip zichtbaar.

  • Goed voor relatief kleine transplantaties - FUE kan geschikt zijn voor jongere patiënten of voor patiënten die slechts een relatief klein aantal transplantaten in de haarlijn nodig hebben.

  • Goed voor patiënten die een groot aantal transplantaten nodig hebben - FUT biedt doorgaans een hogere haaropbrengst dan FUE - een voordeel als het hoofddoel van de patiënt het bereiken van de maximale volheid van de haartransplantatie is.

  • Het is niet nodig om het hele hoofd te scheren - met de FUT-techniek kan bestaand haar lang worden bewaard - en zal het worden gebruikt om het lineaire litteken te verdoezelen.

  • ·Kortere tijd bij operaties - Het FUT-proces duurt gewoonlijk tussen de 4 en 12 uur, afhankelijk van de grootte van het ontvangende gebied en het aantal transplantaten dat getransplanteerd moet worden. Dit is aanzienlijk korter dan FUE, wat tussen 10 uur en meer dan één dag kan zijn voor een operatie.

  • Lagere kosten - FUT is vaak minder duur dan een gelijkwaardige FUE-procedure.