Poison and medicine are often the same thing, given in different doses

FINASTERIDE & DUTASTERIDE

Anti-androgeen met bewezen werking tegen haaruitval, maar de risico's worden vaak genegeerd en zwaar onderschat!

Wat doet Finasteride / Dutasteride?

Een belangrijke oorzaak bij androgenetische alopecia is de werking van een androgeen hormoon met name het hormoon dihydrotestosteron (DHT).  Dit hormoon wordt gevormd uit testosteron.  Het enzym verantwoordelijk voor deze omzetting is 5α-reductase.  Finasteride en Dutasteride zijn 5α-reductaseremmers.   Zo resulteert een behandeling in een daling van de DHT-spiegels en ziet men over het algemeen een toename in het aantal haartjes. Deze positieve effecten blijven ook op langere termijn behouden; hoe langer de behandeling, hoe groter het effect.  Finasteride en Dutasteride hebben een gelijkaardige bewezen werking tegen haaruitval, maar Dutasteride is veel effectiever in het verlagen van DHT.  Spijtig genoeg worden de risico's van beiden vaak genegeerd en zwaar onderschat.

Seksuele stoornissen

Vruchtbaarheid man

Foetusafwijkingen

Er is een grote bezorgdheid omtrent de veiligheid van finasteride, zelfs na stopzetting van gebruik.  Mannen kampen met erectie-stoornissen, libidoverlies en orgasmestoornissen, ontstaan na gebruik en zelfs na stopzetting van finasteride.  Dit noemt men het ‘post-finasteride syndroom'.  De Amerikaanse FDA heeft  in 2012 besloten om persisterende seksuele stoornissen als bijwerking te vermelden op de bijsluiter van finasteride

Finasteride kan een ongunstig effect hebben op het genetisch materiaal in de zaadcellen. Een zogenaamde DNA-breuk in het sperma.  De eerste maanden na stopzetting van finasteride daalt dit significant, maar veiligheidshalve adviseren de meeste dermatologen om bij een kinderwens het gebruik van finasteride enkele maanden voor de conceptiepogingen stop te zetten. Dit laat toe dat productie van sperma, vrij is van de invloed van finasteride.

Ook bij de vrouw zijn er implicaties naar de voortplanting toe: tijdens de zwangerschap mag finasteride niet gebruikt worden. Door de omzetting van testosteron naar DHT, kunnen mannelijke foetussen niet op een normale wijze ontwikkelen.  Vrouwen moeten bijgevolg altijd anticonceptie gebruiken wanneer de man Finasteride gebruikt om foetusafwijkingen, veelal genitaal, te vermijden.

Prostaatkanker

Finasteride heeft een invloed op de detectie van prostaatkanker omdat het impact heeft op het eiwit ‘prostaatspecifiek antigeen’ (PSA). PSA is een belangrijke merker gebruikt bij de opsporing van prostaatkanker.  Finasteride leidt tot een daling van DHT-concentraties waardoor de prostaat in grootte afneemt en er een bijhorende daling in de concentratie van PSA plaatsvindt. Een correcte inschatting van het risico op prostaatkanker met behulp van de PSA-waarde vergt daarom een aanpassing die rekening houdt met de invloed van finasteride op deze parameter.

Borstkanker

Er is een potentieel verband tussen finasteride en borstkanker.  Het Britse overheidsagentschap MHRA, dat waakt over de veiligheid van geneesmiddelen, ziet een mogelijke verklaring in de invloed van finasteride op de hormonale huishouding.  Zoals eerder vermeld, wordt er door de inhibitie van 5α-reductase minder DHT geproduceerd.  Hierdoor blijft er meer testosteron beschikbaar voor andere enzymen die dit hormoon als substraat gebruiken, waaronder het aromatase-enzym, dat testosteron omzet naar oestradiol. Dit vrouwelijke hormoon speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van oestrogeengevoelige borstkankers en lijkt te stijgen bij finasteridegebruikers.

The future looks bright thou...

De AGA processen spelen zich voornamelijk af ter hoogte van de hoofdhuid zelf,  Een topische behandeling (een lokaal toegepaste therapie i.p.v. tabletten slikken) zou AGA ter hoogte van de hoofdhuid en de haarfollikel een halt kunnen toeroepen,  Op die manier zou het andere orgaansystemen minder of niet beïnvloeden.  Gezien er voor Androgenetische alopecia reeds een werkzame topische therapie bestaat, namelijk Minoxidil/Nanoxidil, is een product waarin ook finasteride of Dutasteride gecombineerd wordt, mogelijk een krachtige behandeling. Dergelijke therapie zou tevens praktische voordelen bieden, want de patiënt zou slechts één product moeten aanbrengen.  Finasteride gebruiken kan ongewenste gevolgen hebben die rechtstreeks te linken zijn aan de werking van het geneesmiddel . Beslis je om Finasteride in tabletvorm te nemen, laat je dan zeker kort opvolgen door een geneesheer om ongewenste bijwerkingen, maar zeker de verhoogde risico's met betrekking tot prostaat - en borstkanker nauwlettend in het oog te houden.