ALOPECIA ANDROGENETICA

Een erfelijke vorm van haaruitval veroorzaakt door het mannelijke hormoon testosteron.

It's in our DNA!

Alopecia Androgenetica: onschuldige genetische aandoening?

Androgenetische alopecie (AGA) is een genetisch bepaalde aandoening gekenmerkt door het geleidelijk maar toenemend verlies van het hoofdhaar. Dit verlies verloopt in de meeste gevallen via een specifiek patroon.  De verschillende stadia van dit haarverlies werden vastgelegd in de Norwood schaalverdeling.   Hoewel androgenetische alopecie vanuit medisch oogpunt een relatief onschuldige aandoening is, gaat de ziekte vaak gepaard met negatieve gevolgen.  Mannen met AGA kampen in sommige gevallen onder meer met depressies, een minder positief zelfbeeld, afname in sociale contacten en een toename in stress.  De aandoening komt minder vaak voor bij vrouwen.  

De Norwood-schaal is het classificatiesysteem dat wordt gebruikt om de mate van mannelijke kaalheid te meten via eenvoudig te raadplegen afbeeldingen die de verschillende stadia van kaalheid aangeven.  Er zijn verschillende andere classificatieschalen die worden gebruikt, maar de Norwood-schaal is het meest gebruikt door clinici bij het bespreken van Androgenetische alopecie.

Norwood schaalverdeling

Taboo_Norwood scale Compressed.jpg

Dihydrotestosteron (DHT)

Een belangrijke oorzaak bij androgenetische alopecie, is de werking van androgene hormonen, met name het hormoon dihydrotestosteron (DHT).  Dit hormoon wordt gevormd uit testosteron.  Het enzym verantwoordelijk voor deze omzetting, 5α-reductase, bestaat in drie types:

  • Type I komt in belangrijke mate voor in de lever, de niet-genitale huid, de talgklieren en de hersenen.

  • Type II komt vooral voor in de prostaat, bijbal, zaadblaasjes, genitale huid, maar is ook aanwezig in de haarfollikel

  • Type III ten slotte, komt voor in diverse weefsels en organen waaronder het vetweefsel, de alvleesklier en de hersenen.  

Bij AGA, heeft vooral 5α-reductase type II een belangrijke functie, hoewel ook type I een rol speelt ter hoogte van de haarfollikel.

De normale haargroei kent een cyclus bestaande uit de volgende fases:

  • groeifase (anageen): De anagene fase is de belangrijkste determinant van de haarlengte, en duurt twee tot zes jaar.

  • overgangsfase (katageen)

  • rustfase (telogeen): de telogene fase duurt zes tot twaalf weken. Op het einde van de telogene fase komt het haartje vrij waarna de volgende cyclus kan beginnen

Bij AGA wordt de anagene fase bij iedere opeenvolgende haarcyclus steeds minder lang, terwijl de telogene fase niet korter wordt, of zelfs langer gaat duren. Op deze manier heeft het haar steeds minder tijd om uit te groeien, waardoor deze haartjes korter en dunner worden.  Dit voortschrijdend proces, ook wel folliculaire miniaturisatie genoemd, resulteert uiteindelijk in een anagene fase die zo kort duurt, dat het haar het huidoppervlak niet meer bereikt

Invloed van AGA op de haargroeicyclus